Cito-stress in documentaire

We schreven er in februari al over: Cito-stress. In groep 8 van de basisschool moet het gebeuren. Kinderen dienen zo hoog mogelijk te scoren op de Cito-toets, of de eindtoets (Sinds dit jaar is de eindtoets verplicht, maar kunnen scholen ook buiten het Cito om een toets afnemen). Want door hoog te scoren bestaat de kans dat middelbare scholen kinderen hoger aannemen. TL-advies van de leerkracht in groep 8? Een hogere Cito-toets kan je naar de havo krijgen.

Kortom, prestaties lijken belangrijker dan ooit.

Documentaire Cito stress op NPO2

De NPO2 zendt vanavond een documentaire uit over het fenomeen cito-stress. Kinderen hebben stress over de Cito-toets en vaak onder dwang van hun ouders worden hogere resultaten verwacht. Het kan zomaar zijn dat ouders hier grote beloningen tegenover zetten en in sommige gevallen zelfs straffen.
De documentaire 2Doc: Cito-stress laat zien hoe leerlingen, leerkrachten en ouders van een witte en een zwarte school omgaan met de prestaties van hun kinderen en hoe zij zich verhouden tegenover die beruchte eindtoets.

Wie gaan we zien?

In de documentaire komt onder meer Thijs aan bod. Zijn Entreetoets (die je in groep 7 maakt) viel zo gruwelijk tegen dat hij wekelijks op Cito-training moet. Zijn ouders zijn bang dat hij anders naar het vmbo moet en dat is toch echt te laag.
Lesly heeft een ander probleem. Hij scoort lager dan hij zou moeten voor de school waar hij het liefste heen zo gaan. Een test kan helpen om toch nog toegelaten te worden.
De moeder van Farah doet haar best om haar dochter te helpen en te ondersteunen. Helaas begrijpt ze zelf maar weinig van het Nederlandse schoolsysteem. En dat leidt dot lastige situaties.

Bekijk de hele documentaire hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *